Jabol (tanie wino) – potoczne określenie taniego wina owocowego, najczęściej jabłkowego, aromatyzowanego. Jabole produkowane są przez wiele różnych wytwórni w całej Polsce, różnią się znacznie pod względem składu i smaku, jedynym w zasadzie wyróżnikiem jaboli jest ich niska cena.
Co sądzicie o jabolach?? Proszę o uzasadnianie swej odpowiedzi.
dwa razy piłem jabola, nazwy nie pomnę, ale coś z wiśnią było. zabawnie było, rozgadałem się i zacząłem opowiadać jak to w tym lesie (co w nim byłem i piłem ze swoim przyjacielem) ongiś Mieszko budował palisady i pił jabole ze swoimi rycerzami... oj, to były czasy, a jak mi potem niedobrze było. już w domu, u tego przyjaciela, zrobiłem jeden błąd: napiłem się mleka. rezultat zwróciłem w zlewie. ale jak się później bosko spało i nawet głowa tak bardzo nie bolała. ale nigdy więcej jaboli!
Ehh, ja to juz koneser tanich win jestem Jak znajde w sklepie wino, ktorego jeszcze nie pilem to zawsze kupuje. Jako, ze rzadko spotykam nowe wina ostatnio wiec coraz rzadziej pijam winka.
Hehe, wiesz jak jest Na swoim forum malo sie udzielam ostatnio, brak czasu niestety. A ze czasami przemierzam neta w poszukiwaniu nowych stron to i tu zagladnalem.
Wcale nie musi to być "Jabol". Zupełnie niezłe i w cenie poniżej 7 zł kupowałem w supermarketach - wina stołowe produkcji bułgarskiej marki Sofia ( różne gatunki i odmiany). Ładnych kilka lat temu ZPOW Tymbark produkowały wspaniałego jabola o pięknej nazwie "ODLOT". Był zupełnie niezły kosztował ok. 4 zł. (2000r), nie zawierał siary i w ogóle był nieźle przyswajalny oraz nie powodował zbyt wielu skutków ubocznych. ... ale to już historia...